Świąteczne porady: Kutia bez maku
"Kutia na święta pasuje idealnie, ale czy każdy z Was lubi mak...? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie  Przed Wami kutia bez maku ! 
Składniki:
- 200 g pszenicy do kutii lub kaszy pęczak
- 60 g rodzynek 
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej 
- 100 g migdałów 
- 100 g orzechów laskowych 
- 100 g miodu (np. akacjowego)
- 150 g orzechów laskowych 
- 1 laska wanilii 
- 150 g mleka 3,2% 
- 50 g masła 
- 100 g suszonych fig 
- 100 g suszonych moreli 
- 100 g gorzkiej czekolady 
- 50 ml amaretto lub słodkiej wódki orzechowej
 
Przygotowanie: 
Pszenicę do kutii namocz w zimnej wodzie. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Ugotuj kaszę pęczak zgodnie z podanym czasem na opakowaniu. Uważaj, by nie rozgotować kaszy, powinna być jędrna i miękka. Przechodzimy do siekania orzechów, migdałów, fig, moreli. Gdy kasza jest jeszcze ciepła dodaj do niej zimne masło i odrobinę ciepłego mleka, tak by kasza nie była sypka. Następnie zacznij dodawać posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy i miód. Dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj likier orzechowy. Na drobnej tarce zetrzyj gorzką czekoladę. Kutia powinna być wilgotna i stała, w razie potrzeby dodaj jeszcze miodu, wymieszaj i przełóż do ładnego naczynia.
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka. 
Prezentowane produkty dostępne w sieci hurtowni budowlanych Grupa PSB i sklepach MRÓWKA. Znajdź swój sklep https://mrowka.com.pl/sklepy-psb-mrowka
Odcinek powstał przy współpracy z firmą DAJAR.
Więcej informacji o producencie i produktach na stronie https://mrowka.com.pl/produkty?ProducerImpact=dajar
 
								
							
						